Black Friday: 10 ville fakta

Black Friday er en ganske ny tradisjon i Norge og har de siste årene blitt veldig populær. I fjor ble vi estimert til å ha brukt rundt 3.1 milliarder kroner i kortkjøp. Men hva er egentlig Black Friday? Vi har samlet forskjellige fakta om den nye tradisjonen.

En helt spesiell shoppingdag

Vi har samlet 10 fakta om den ekstreme shoppingdagen og illustrert dem i en infografikk. Les informasjonene om Black Friday i Norge, USA og resten av verden.

BLACK FRIDAY…..

Har forårsaket 10 dødsfall og 105 skadde.

Når tilbudene skal innhentes i de fysiske butikkene kan det være en voldsom affære. Inntil videre er det registrert 10 Black Friday-relaterte dødsfall. Eksempelvis ble en medarbeider fra Walmart trampet i hjel i 2008. Foruten dødsfall har også dagen medført skader som følge av slagsmål, pepperspray og lignende.

Har mange fulle kunder.

Ifølge en undersøkelse fra RetailMeNot innrømmer 12 % av amerikanske kunder at de er påvirket av alkohol mens de shopper på Black Friday.3. hadde i 2016 gjennomsnittlig 200 transaksjoner pr. sekund
På en normal fredag er det i følge DIBS gjennomsnittlig 5 transaksjoner i sekunder i løpet av hele døgnet. På Black Friday i 2016 rapporterer Nets at tallet var oppe på svimlende 200 transaksjoner i sekundet!

Er også kjent som den store bulkedagen.

I fjor rapporterte Gjensidige om 34% flere meldte skader på Black Friday enn i gjennomsnitt for November. En av grunnene kan være at mange besøker storsenter og butikker denne dagen og at det derfor er ekstra mye trafikk.

Er den travleste dagen for rørleggere

Forklaringen på denne kuriositeten forklares ene og alene av dagen som ligger før Black Friday i USA; Thanksgiving. Overflod av mat og etterfølgende heftig aktivitet på toalettene skaper tette avløp, og derfor heter dagen ’Brown Friday’ for mange rørleggere.

Har fått datoen for Thanksgiving flyttet

Thanksgiving har blitt feiret siden midten av 1800-tallet, og da den siste torsdagen i november. Men i 1941 endret Kongressen i USA det til å bli den fjerde torsdagen i november, fordi detaljbransjen ønsket å sikre ekstra tid til juleshopping. President Franklin D. Roosevelt skrev under på endringen, og derfor ble høytiden av mange misfornøyde amerikanere i de etterfølgende årene kalt ”Franksgiving”.

Ble oppfunnet for å skape svarte tall på bunnlinjen

Navnet ’Black Friday’ henviser til svarte tall på bunnlinjen,

Har satt rekord for omsetningen

Black Friday 2015 satte ny rekord for omsetningen, og Nets rapporterer at omsetningen dette året var på over 3 milliarder kroner gjennom hele døgnet. Dette førte til at mange nettbutikker opplevde fordobling i omsetningen i forhold til tidligere Black Fridays, hvilket tyder på at fenomenet de siste årene bare har fått en sterkere posisjon i Norge.

Er ikke årets største shoppingdag verden over

På tross av den enorme popularitet i Norge er Black Friday faktisk ikke årets største shoppingdag – globalt sett. I stedet er det typisk siste lørdagen før jul, eller et par dager før, hvis juleaften ligger i en helg), hvilket mest sannsynlig skyldes last minute shoppers som skal rekke å kjøpe julegaver til venner og familie.

Historien om Black Friday

Black Friday avholdes hvert år dagen etter Thanksgiving, altså den fjerde fredagen i november. Dagen har siden 1932 fungert som en offisiell start på julehandelen i USA, hvor den alltid markeres med en rekke kjempekupp. Navnet ’Black Friday’ har på sin side kommet til senere.

Det finnes mange forklaringer på navnets opprinnelse. I USA ble termen opprinnelig brukt i 1869 av børsspekulanter som ville tjene penger på gull. Den gangen hadde uttrykket altså ingenting å gjøre med shopping. Etter århundreskiftet begynte uttrykket å bli brukt som slang i Philadephia, hvor det beskrev det trafikkaoset som den livlige shoppingen medførte. I 1961 forsøkte man å omdøpe dagen til ’Big Friday’, da detaljhandelen helst ikke ville bli assosiert med eksos. Det lykkes dog ikke, og noen år senere bredte seg til resten av USA, likt som det i dag har vunnet innpass i resten av verden.

Allerede i 2009 ble konseptet tatt i bruk her til lands. Da var det Norwegian Outlet utenfor Oslo som benyttet begrepet. Årene etter fulgte flere og flere nettbutikker med, i takt med at de andre skandinaviske landene også kom mer og mer på banen. I 2015 ble det rapportert om svimlende høye omsetningstall på over 3 milliarder norske kroner. Man kan derfor utvilsomt si at den amerikanske shoppingdagen nå for alvor har fått sitt gjennombrudd i Norge!

 

Gode tips
På Black Friday finner du et helt hav av gode tilbud, og du kan med garanti spare en god slant. Likevel kan man fort ende i situasjonen med å bruke svært store beløp – flere enn man kanskje hadde planlagt. Det skyldes ofte at de ville tilbudene frister en til å foreta seg en rekke impulskjøp. Vil du gjerne unngå dette og holde deg innenfor ditt Black Friday-budsjett, kan du få noen gode råd med på veien her:

Spar penger på julegavene
Fremfor å bruke penger på unødvendige ting, kan du likeså godt utnytte Black Friday-tilbudene til å kjøpe noe du likevel kom til å kjøpe i løpet av desember; julegaver. Det gir deg både mulighet for å spare penger, men også gi gode gaver som normalt kanskje ville vært i den for dyre enden. Så hvis søsteren din ønsker seg en flott sommerkjole (LINK) fra et eksklusivt brand til ferien i januar, eller herren i husstanden ønsker seg en ny dress (LiNK) til nyttårsfesten, behøver du ikke avskrive at det er for dyrt helt med det første. Kanskje dette er noe du kan sjekke på forhånd om vil komme til en god pris på Black Friday. Pass samtidig på at det er utvidet bytterett, slik at de kan byttes etter jul.

Planlegg kjøpene dine
Før Black Friday kan du med fordel tenke over hva du mangler, og hva du ønsker å supplere garderoben med. Skriv gjerne ned og noter i den forbindelse den opprinnelige prisen. På den måten vil ikke røde skilt og prosenttegn lure deg til å kjøpe varer hvor det egentlig ikke er så mange kroner å spare.

Invester i tidløse plagg
I motebildet er det alltid trender som endrer seg, og når trenden er på topp med morsomme detaljer som bohemaktige frynser, nagler eller materialer i metallic, varer trenden sjeldent veldig lenge. Kjøp derfor plagg som du vil kunne bruke gang etter gang, og som normalt ville vært litt for dyre. Her er altså beste tips å kjøpe tidløse plagg og tilbehør som kan brukes sesong etter sesong. Sofistikerte blazere, jeans av god kvalitet og en elegant frakk er noe vi hos Katoni i alle fall ikke klarer oss uten.

God Black Friday-jakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *